Tilbud til elever
Mere end 6 ud af 10 unge fortæller, at deres alkoholforbrug steg, da de startede på en ungdomsuddannelse. Men sådan behøver det ikke at være. Her på siden kan I finde gode forslag og værktøjer til, hvordan I kan skabe en gymnasietid med mere fællesskab fremfor fuldskab for jeres elever.
Design en god introperiode
Selvom alkohol ikke er tilladt i skoletiden, er der på mange gymnasier tradition for at drikke i forbindelse med introperioden, f.eks. i den lokale park efter skoletid eller på introturen. Når alkohol spiller en stor rolle i elevernes gymnasiestart, kan det sætte standarden for, hvordan eleverne tror gymnasiet er, og hvilken rolle alkohol fremadrettet får. Samtidig bliver det svært for de elever, som ikke ønsker at drikke eller drikker mindre end normen. Derfor er det vigtigt at tage hånd om introperioden og de traditioner, der er for, hvordan man er sammen i og uden for skoletiden.
Ryst 1.g'erne sammen med en gratis filmworkshop
Deltag i TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses Lommefilmskonkurrence 'Drik mindre - Oplev mere' og få en gratis heldagsworkshop for hele 1.g- årgangen. Eleverne prøver kræfter med at idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard samt filme og redigere en kort kampagnefilm på mobilen. Temaet i filmen er unge og alkohol og gode grunde til at drikke mindre og opleve mere. Udover at workshoppen ligger på et oplagt tidspunkt til at ryste eleverne sammen i de nye klasser, så giver den også eleverne mulighed for, med deres egne perspektiver, at formidle fordele ved at drikke mindre. Konkurrencens bedste film kåres af en jury, og vindergymnasiet bliver belønnet med en fælles oplevelse.
Læs mere om Lommefilmskonkurrence 'Drik mindre - Oplev mere' eller skriv til Lommefilm og hør, om der er en plads til jer i konkurrencen ved at sende en mail til kasper@lommefilm.dk
En populær indsats, der kan skabe refleksion og ændre adfærd
I en evaluering af lommefilmskonkurrencen fra 2020 tilkendegav eleverne, at workshoppen gav ny viden og en refleksion over den danske alkoholkultur.
39 % svarede at de vidste mere om unge og alkohol. 70 % var kommet til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark, og 7 % af de elever, der drikker alkohol, troede at de ville drikke mindre til kommende fester.
Tallene tyder på, at workshoppen er et skridt i den rigtige retning mod at skabe en sundere alkoholkultur blandt unge.
Gode råd til caféer & fester
Caféer og fester på gymnasiet har en tendens til at blive planlagt med alkohol som omdrejningspunkt. Nedenfor har Gymnasier Fuld af liv samlet en række råd og værktøjer, som kan bruges til at skabe fester, der fokuserer på fælleskab fremfor fuldskab.
I starten af skoleåret udbyder Gymnasier Fuld af liv gratis workshops til café- og festudvalg på landets gymnasier. Workshoppen handler om at udvikle idéer til kommende fester og events på skolen. Eleverme arbejder i små grupper for at gennemgå en ideation-proces, hvor de genererer, evaluerer og udvikler ideer til arrangementer, der kan afholdes i det kommende skoleår.
På workshoppen kommer eleverne igennem den nyeste data og retningslinjer, som er relevante for eventplanlægningen. De får mulighed for at brainstorme ideer til, hvad der gør en fest god, og konkretisere forslag til specifikke events eller fester, der kunne afholdes på skolen. Workshoppen afsluttes med konkret planlægning af de udvalgte events, hvor der også tages højde for praktiske aspekter som tidsplaner, temaer, budgetter og ansvar. Vi kommer med god energi og snacks, og workshoppen plejer at være nogle rigtig hyggelige timer.
Hvis I er interesserede i en workshop på jeres gymnasie, så send en mail på: gymfuldafliv@cancer.dk
Der bliver typisk drukket meget alkohol til forfester, og her er det afgørende at få forældrene på banen. Som gymnasium kan I opfordre forældrene til at være til stede ved forfesterne, at servere vand og andre alkoholfrie drikkevarer og eventuelt også mad. Brug evt. Gymnasier Fuld af livs Powerpoint til informationsmødet for forældre og forældrefolderen på første informationsmøde for forældre til nye elever.
Hvis I starter festen tidligt, har eleverne mindre mulighed for at indtage store mængder af alkohol hjemmefra. I kan evt. starte med fælles middag eller aktiviteter.
Forfester er en udfordring for mange gymnasier, idet eleverne drikker tæt hjemmefra og møder fulde op til festerne på skolen. Med en ”Promillebar” kan I gøre det attraktivt for elevene at holde promillen nede. Her kan eleverne frivilligt få målt deres promille i det tidsrum, hvor indgangen er åben. Har de en promille på 0,5 eller under, får de refunderet billetprisen.
Hvis det er gratis at komme ind til festen tidligt på aftenen, kan det motivere eleverne til at springe forfesten over og dermed ankomme med lavere promille.
Lav fede lege og aktiviteter i løbet af aftenen - f.eks. kan en dansekonkurrence, stoledans eller ballondans sætte dansegulvet i gang. Alternativt kan man lave et hjørne med kæmpe twister eller et brætspilshjørne. Legene skaber fællesskab - og så er præmier altid en god motivationsfaktor. Festudvalget kan få inspiration til at skabe fede fester uden drikkepres til den gratis workshop med Gymnasier Fuld af liv.
Mad
Det falder altid i god jord at servere natmad som f.eks. toast sent på aftenen - og skal der lidt penge i kassen til at arrangere de næste fester, behøver den jo ikke være gratis. Mad hjælper til at holde promillen i skak. I kan også starte festen med fællesspisning - det giver mulighed for at holde forfesten inhouse og kan sikre et fællesskab, hvor de elever, der ikke drikker, bedre kan være med.
Vand og alkoholfrie alternativer
Man bliver hurtig tørstig til fest. Tørsten skal helst ikke kun slukkes i alkohol. Sørg for, at der er gratis vand til festerne og alkoholfrie alternativer til salg. Bed evt. bartenderne om at spørge, om eleverne vil have vand, når de befinder sig ved baren, eller hav glas og kander stående på baren. Alternativerne til alkohol skal helst koste mindre end alkoholen, da prisen er en vigtig faktor for, hvad unge køber.
Alkoholfrie events
I stedet for våde fester og caféer, kan I skrue op for de oplevelser, som ikke involverer alkohol. Det kan f.eks. være alkoholfrie caféer, koncerter, teaterforestillinger samt sports-events og turneringer - kun fantasien sætter grænser.
Hold en morgenfest
En morgenfest er en alkoholfri dansefest, som foregår på skolen i skoletiden – ikke nødvendigvis om morgenen. Morgenfesten varer typisk en times tid, hvor der bliver fyldt med høj musik, knæklys og dans. Formålet med morgenfesten er at give eleverne en positiv oplevelse med at feste uden at drikke alkohol og vise dem, at det ikke er alkohol, der skaber en god fest - men eleverne selv. Vi garanterer, at eleverne er fulde af liv, når de går til undervisning, efter de har fyret den af på dansegulvet.